Události za uplynulý měsíc

04.06.2010 19:33

Od poslední aktualizace stránek se toho stalo poměrně dost. Stále nemám čas doplňovat informace za čerstva. Asi si nevzpomenu na všechno, ale nejdůležitější události zmíním. Největší událostí bylo zranění Hastavena, který byl nalezen ležící ve výběhu krvácející ránou na noze. Naštěstí to nebylo tak vážné zranění, jak to původně vypadalo. Panu veterináři se ale zranění zdálo podezřelé (podezření na bodnou ránu nožem), tak doporučil zavolat policii, aby vše řádně zdokumentovala a vyšetřila. Tak jsme měli na statku policisty. Hastík je super kůň na ošetřování - měl v noze dren a pan doktor jezdil ránu čistit a Hastík držel a vůbec mu to nevadilo. Asi týden po této události bylo v Plchově rušno, protože došlo k dramatickému vyostření patrnerských vztahů. Zase v tom byl nůž, policie a letecká záchranná služba a dva zle pobodaní lidé. Teď se zjišťuje, jestli tato událost neměla nějakou souvislost s Hastíkovým zraněním.

Myšák přišek pokopaný z pastvy, tak byl několik dnů nepojízdný.

Rentiéři byli několkrát v zadním výběhu, Ducovi se nelíbí, že nevidí přes roští ven, co se děje. Duce měl slabší koliku - pan doktor má u  nás neustále o práci postaráno. Jana zkusila Duce pod sedlo - neměl ho na sobě od úrazu (zlomenina ramenní kosti) před 4 lety. Lehkou práci má povolenu, tak jsme s ním chtěli chodit na špacír s Harym. Duce nás vyvedl z omylu, choval se jako by se mu nikdy nic nestalo a ihned by mohl odběhnout dostih (což samozřejmě není kvůli prodělanému zranění možné). Vzali jsme ho na 20 minut v kroku na jízdárnu s Harym - celou dobu poklusával, poskakoval, dělal překroky, potil se jako šílenec, poulil oči, neustále trousil kobližky. Sesi na něj ke všemu řehtala ze stáje, což mu ke klidu nepřidalo. Vodit se potom vůbec nedal, mlátil okolo sebe hlavou jako pako. Noha naštěstí byla v pořádku. Na vyjížďku to určitě ještě dlouho nebude, dokud nezjistí, že se mu nic neděje a nikam se tryskat nebude. Podruhé už to bylo lepší, hlavně když dostane za odměnku pamlsek. Jenže je hrozně chytlavý, rozhodí ho každá blbost.

Martina si koupila kozu. Jenže koza dělala neplechu - lezla ve staji po okně a přeskakovala zeď do boxu k Síse. Koním nějak nepadla do oka, kupodivu ani Harymu, který se snese s věškerým zvířectvem. Káťa s Háňou z toho byly frustrované, tak se koza načas vrátila k bývalé majitelce, než se pro ni udělá výběh. Ještě jedna koza přibude, aby jí nebylo smutno.

Monty se v pondělí vrátil kulhající z výběhu - bohužel to opět vypadá na bodcovou kost nebo mezikostní sval, tak bude zavřený ve stáji. Veterinář s rentgenem a sonem dorazí až příští týden.

Harýsek oslavil své včerejší 24. narozeniny útěkem z vyjížďky. Vzpomněl si na svoje mládí, ale to běhal podstatně rychleji a hlavně se špatně zastavoval. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Nikča ho nakonec zastavila. Jana se proběhla s kočárkem a Martina přes Plchov.

Na Rajče jsem přidala dvě alba starších fotografií z Rymáně. Odkazy najdete v Obrázcích.